Rabu, 26 Mac 2008

Gulai Nenas Ikan Sepat Masin

GULAI NENAS IKAN SEPAT MASIN
Sumber : Chetam.blogspot

Cuti di kampung baru-baru ni, saya berkesempatan masak gulai nenas ikan sepat masin ni untuk family di rumah.
Untuk tatapan semua, sempatlah saya mengambil gambar gulai yang dah siap hehehe...
Terima kasih Chetam..Suka sangat resepi ni..hehehehe..
Bahan-bahannya:
8 ekor ikan sepat masin
1/2 biji nenas, dipotong lebar-lebar
Segenggam daun kesum
3 helai daun limau purut
Santan dari sebiji kelapa
Jus dari 2 biji limau nipis
Gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Untuk dikisar halus:
8 biji cili merah atau lebih
2 batang serai1 cm lengkuas
3 urat daun ketumbar
2 helai daun limau purut
2 cm kunyit hidup
2 camca kecil belacan
8 biji bawang merah

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan tumis rempah yang dikisar sehingga wangi
.2. Masukkan santan dan didihkan.
Setelah mendidih, masukkan ikan sepat, nenas dan juga daun limau purut. Masak selama 15 minit lagi.
3. Sebelum disajikan masukkan gula, garam dan jus limau nipis secukup rasa.

p/s: Saya ubah sikit resepi, saya goreng dulu ikan sepat masin tu supaya tak lembik sangat bila masak.
Selamat Mencuba...:)

Tiada ulasan:

Rabu, 26 Mac 2008

Gulai Nenas Ikan Sepat Masin

GULAI NENAS IKAN SEPAT MASIN
Sumber : Chetam.blogspot

Cuti di kampung baru-baru ni, saya berkesempatan masak gulai nenas ikan sepat masin ni untuk family di rumah.
Untuk tatapan semua, sempatlah saya mengambil gambar gulai yang dah siap hehehe...
Terima kasih Chetam..Suka sangat resepi ni..hehehehe..
Bahan-bahannya:
8 ekor ikan sepat masin
1/2 biji nenas, dipotong lebar-lebar
Segenggam daun kesum
3 helai daun limau purut
Santan dari sebiji kelapa
Jus dari 2 biji limau nipis
Gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Untuk dikisar halus:
8 biji cili merah atau lebih
2 batang serai1 cm lengkuas
3 urat daun ketumbar
2 helai daun limau purut
2 cm kunyit hidup
2 camca kecil belacan
8 biji bawang merah

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan tumis rempah yang dikisar sehingga wangi
.2. Masukkan santan dan didihkan.
Setelah mendidih, masukkan ikan sepat, nenas dan juga daun limau purut. Masak selama 15 minit lagi.
3. Sebelum disajikan masukkan gula, garam dan jus limau nipis secukup rasa.

p/s: Saya ubah sikit resepi, saya goreng dulu ikan sepat masin tu supaya tak lembik sangat bila masak.
Selamat Mencuba...:)

Tiada ulasan:

KENANGAN SEMALAM...